19.7.05

La nova llei basca del sòl preveu l'expropiació dels habitatges buits

La normativa, pendent d'aprovació al Parlament, inclou diverses mesures per evitar l'especulació al sector immobiliari

El govern de Vitòria creu que el dret a la vivenda preval davant del dret a la propietat d'un terreny
Euskadi era fins fa pocs dies l'única comunitat de l'Estat espanyol que no havia tingut mai una llei del sòl en el seu quart de segle d'autogovern. Però el buit lesgilatiu s'ha acabat. La conselleria de Vivenda i Afers Socials, en mans de Javier Madrazo (Ezker Batua), presumeix que la primera llei basca del sòl és la més progressista d'Espanya i permet combatre frontalment l'especulació immobiliària amb la creació de noves figures com la de l'agent edificador i amb la possibilitat d'expropiar pisos buits. Els impulsors de la llei, la coalició ecosocialista referent d'IU a Euskadi, reconeix que el camí no ha estat fàcil i que han hagut de convèncer abans que ningú els seus socis de govern.
Entre els mecanismes que inclou el projecte de llei, hi ha l'expropiació de solars privats quan els seus propietaris retinguin el sòl i frenin la construcció d'habitatges amb finalitats especulatives. També permet que les administracions puguin expropiar habitatges protegits quan aquests estiguin desocupats durant un període superior a un any o siguin llogades a tercers. Igualment, la futura llei decreta l'expropiació en els cas dels habitatges buits que es trobin en zones de revitalització urbanística, per tal d'evitar processos especulatius aprofitant la transformació de la zona.
Nombroses irregularitats
Javier Deán, viceconseller basc d'Habitatge i autèntic arquitecte de la nova llei basca del sòl, resumeix la seva filosofia d'aquesta manera: "Entre el dret a la vivenda i el dret a la propietat del sòl entenem que ha de prevaler el primer". Inspirats en aquest principi, la nova legislació incrementa les reserves de sòl per a vivenda de protecció oficial (VPO) per superar l'actual quota del 38%, reduirà de 7.000 a 3.000 habitants la població dels municipis afectats per aquestes reserves i crearà un nou tipus de vivenda: la vivenda a preu taxat. Aquesta nova categoria tindrà les mateixes característiques que la vivenda protegida i podrà costar com a màxim un 1,3% més que l'anterior.
Un quart de segle sense que Euskadi hagi vist una llei del sòl ha adobat el terreny per a nombrosos episodis d'irregularitats, uns episodis que no escapen als ulls de la conselleria basca de Vivenda. Els principals: persones que no ocupen una vivenda de protecció oficial ja adjudicada quan havien adduït necessitat i urgència, contractes de relloguer de la vivenda i fins i tot la seva transmissió a un altre propietari al marge del control del govern basc.
Davant aquest descontrol, el govern basc assegura que serà "inflexible". En aquest combat, la llei basca del sòl preveu la figura de l'expropiació. "Som conscients que es tracta d'una llei intervencionista, però és que en la situació actual no podíem actuar d'una altra manera", apunta el viceconseller de Vivenda. El mateix Javier Deán admet que els primers reacis eren els seus socis de govern, PNB i EA. Però Ezker Batua els ha acabat convencent a ells i també al PSE, amb la qual cosa la llei té garantida la seva aprovació al Parlament basc en aquesta legislatura.
Més reticents a ser convençuts es mostren els constructors. Les patronals biscaïna (Ascovi) i alabesa (Uneca) es queixen que augmentar les reserves de sòl per a vivendes protegides elevarà el preu de l'habitatge lliure. "El preu de la vivenda lliure no depèn de les reserves sinó dels propietaris que retenen el sòl i modulen la seva sortida al mercat amb una finalitat especulativa", defensa el viceconseller. Segons Deán, en comunitats on s'ha fet un plantejament més liberalitzador com en el cas de Madrid sota els governs del PP, el preu dels pisos ha augmentat molt per sobre que a Euskadi. Per pal·liar aquesta situació, a partir d'ara serà un agent edificador contractat pels ajuntaments l'encarregat de decidir quan s'edifica el sòl "vulguin o no els seus propietaris".